Symptom

Har man fått huvudlöss dröjer det ofta en vecka innan man får klåda. Vanligtvis är det enbart klåda som är ett symptom, dock kan rivmärken förekomma och då främst i nackpartiet. Det är lättare att hitta och konstatera att man blivit drabbad av huvudlöss om man aktivt letar. Var därför uppmärksam ifall huvudlöss förekommer i omgivningen. Ifall det gör det bör hela familjen undersökas noga i 2 veckor.

Behandling bör göras samtidigt på alla drabbade för att minimera risken för återsmitta.  

Hos personer som har haft löss någon gång tidigare kommer klådan direkt. Många känner dock inte av några symptom vilket ökar risken för spridning.

 

Hur undviker jag löss?

– Dela inte huvudbonad, kam eller borste med andra. 
– Kontrollera dina barns hår före terminsstart, gärna med en effektiv luskam
– Delta i avlusningsdagar eller liknande ifall det arrangeras för att kontroll och behandling ska kunna genomföras samtidigt i den utsträckning det      går. 

 

 Sidan uppdaterades 2016-01-05. 
 

Läkemedelsinformation

Tenutex® är ett receptfritt läkemedel som är verksamt mot skabb, huvudlöss och flatlöss. Tenutex® är en kutan emulsion som innehåller disulfiram/bensylbensoat. Vid behandling av huvudlöss: Massera in Tenutex® i handdukstorkat hår. Var noga och genomdränk hela håret med Tenutex® (åtgång beroende på hårlängd 25-75g). Tvätta och finkamma håret efter ett dygn. För att bli av med lössen krävs i regel behandling 2 gånger med Tenutex® med 8 dagars mellanrum i kombination med daglig noggrann genomkamning av håret. Vid behandling av barn under 1 år bör alltid läkare rådfrågas. Undvik kontakt med ögonen. Tenutex® innehåller cetostearylalkohol som kan ge lokala hudreaktioner (t.ex. kontakteksem). Läs bipacksedeln noga före användning.